fbpx
« overzicht

Tentoonstellingen

  1. Home »
  2. Zien en Doen »
  3. Tentoonstellingen

Het Gevangenismuseum biedt vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk bijvoorbeeld onze vaste exposities: het verhaal van Veenhuizen en het Staatshotel

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd…

Een kolonie voor weeskinderen en bedelaars, een rijkswerkinrichting en een gevangenisdorp: Veenhuizen was het allemaal

Rust Roest! Werken is leven! Arbeid is Zegen! De gevelteksten op gebouwen in Veenhuizen laten er geen twijfel over bestaan: werken is goed voor de mens. En dat geldt zeker voor gevangenen! Al eeuwenlang worden gedetineerden in de gevangenis aan het werk gezet.

Leon is een gedetineerde. Op dit moment verblijft hij in het huis van bewaring in Dordrecht. Leon maakt beelden van materiaal dat voorhanden is in de gevangenis: van tandpasta tot koffie tot vogelzaad. Leon maakt gebouwtjes die altijd een diepere boodschap hebben, over leven en opnieuw beginnen. Zijn kunstwerk Het Droomhuis is te zien in het Gevangenismuseum.

Een fotootje van een dierbare, een bijzonder boek of zelfs een dier: elke gedetineerde heeft persoonlijke spullen in zijn of haar cel. Bezittingen die veel zeggen over de gedetineerde. In de expositie ‘Kamers/Mijn Kamer’ van Matan Bellemakers vertellen gevangenen aan de hand van hun meest dierbare spullen over hun leven en wat hen bezighoudt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl