« overzicht

1. Home »
  2. Zien en Doen »
  3. In en om het museum

In het Gevangenismuseum – dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie! – leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Kijk rond in het huis van een ambtenaar, bekijk de signalementskaarten, waarop je precies ziet wie er vroeger in Veenhuizen hebben gewoond. Of kijk in de doodskist van een gevangene… brrr!

Ontdek Veenhuizen vanuit een echte, oude Boevenbus! Met de Boevenbus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd werden tussen hun woon- en werkgesticht. Nu rijdt de bus opnieuw door Veenhuizen. Durf jij in te stappen?

Hoe ziet een echte gevangenis er van binnen uit? En hoe voelt het om in de gevangenis te zitten? Je ontdekt het in de Rode Pannen, een gevangenis naast het Gevangenismuseum.

In Veenhuizen staat een heel bijzondere elektriciteitscentrale. Hier werd energie opgewekt met turf! Elk uur werd 200 kilo turf opgestookt om de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht van stroom te voorzien.

Elke maand ligt er een spannend of bijzonder object uit onze collectie in de vitrine. Weet jij wat het is? Raad mee en maak kans op een prijsje!

Hoewel het dorp Veenhuizen al eeuwenlang bestaat, werd het pas echt bekend in de 19e eeuw, toen in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht. Generaal Johannes van den Bosch besluit dat hij na de Franse overheersing armoedige gezinnen wil helpen. Met de Maatschappij van Weldadigheid koopt hij grote stukken land op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl