fbpx

Zien en Doen

  1. Home »
  2. Zien en Doen

Van met z’n allen in een zaal, tot eenzaam in de cel. Van lijfstraffen tot keihard werken. En van opvang voor weeskinderen tot dorp vol criminelen. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je alles over misdaad en straf. En wie durft, kan zelfs ontdekken hoe het is om in de cel te zitten…

Veenhuizen is een heel bijzonder dorp. In de 19e eeuw was het onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een groots plan om armoede in Nederland te bestrijden. Veenhuizen was de grootste van zeven koloniën, en was bedoeld als opvang voor weeskinderen.

 

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven.

Groepen vanaf 10 personen kunnen verschillende interessante rondleidingen of arrangementen boeken. Zo gaan heden en verleden van Veenhuizen en het gevangeniswezen extra voor u leven. Onze ervaren gidsen geven u interessante achtergrondinformatie en vertellen sappige anekdotes.

Voor kinderen – jong en oud – is er van alles te beleven. Zo zijn er bijvoorbeeld in het Gevangenismuseum geheimzinnige papieren teruggevonden, die een eeuwenoud verhaal vertellen. Een verhaal over Gaius, die smoorverliefd is op Marieke. Maar… Gaius is vervloekt en voor eeuwig opgesloten in een verborgen cel. Help jij Gaius om zijn geliefde Marieke terug te vinden?

In en rond het Gevangenismuseum worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd. Zo zijn er terugkerende jaarlijkse activiteiten zoals het Museumweek, de Bajesdag, Oktobermaand Kindermaand en de Open Monumentendagen. Maar er worden ook tal van leuke festiviteiten georganiseerd.

Lees meer over Rondleidingen

Rondleidingen

Het Gevangenismuseum biedt verschillende rondleidingen voor groepen in en om het museum.

Lees meer over Arrangementen

Arrangementen

Komt u met een groep naar het Gevangenismuseum? We bieden verschillende leuke arrangementen.

Lees meer over Restaurant en zaalverhuur

Restaurant en zaalverhuur

Lekker lunchen voor je in de Boevenbus stapt of na je bezoek nog iets drinken: het kan in ons café-restaurant. Kinderen kunnen heerlijk klimmen en klauteren in de Klauterbajes, de spannende speeltuin op onze binnenplaats.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl