fbpx
« overzicht

Basisonderwijs

  1. Home »
  2. Scholen »
  3. Basisonderwijs

Voor het basisonderwijs hebben we verschillende leuke lesprogramma’s ontwikkeld. Ze zijn vakoverstijgend en kunnen heel goed de lesstof vervangen. Lees meer.

Onze lesprogramma’s voor groep 1 t/m 8 sluiten aan bij de kerndoelen van verschillende vakken. Ze zijn vakoverstijgend en kunnen zelfs de lesstof vervangen. Wil je jullie bezoek aan het Gevangenismuseum nog leuker maken?

Lange Leo is de stripheld van het Gevangenismuseum. Maar hij is ook een boef, want hij zit in de gevangenis en dat vindt hij niet leuk! Met Lange Leo maak je met je leerlingen een reis door de geschiedenis van misdaad en straf. Je komt hem op een aantal plaatsen in het museum tegen. Hij laat zien hoe er vroeger gestraft werd en hoe hard het leven in Veenhuizen was. Ook komen jullie van alles te weten over verboden spullen die de gevangenis binnengesmokkeld worden en kunnen jullie voelen hoe het is om in een cel te zitten.

Tijdens dit actieve en speelse programma kruipen de leerlingen in de huid van de kinderen die 200 jaar geleden naar Veenhuizen werden opgezonden. Hoe zag hun leven eruit? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten met het leven van hun leeftijdsgenootjes nu? De leerlingen ervaren het aan den lijve!

De geschiedenis van misdaad in straf, in jullie handen! Depot op Vrije Voeten is een actieve rondleiding met een wel heel bijzondere gast: het depot. Het depot is een jas die met jullie meegaat het museum in. De jas heeft zakken vol gekke, oude en spannende voorwerpen.

 

Hoe ziet het leven in de gevangenis eruit? Wat doe je de hele dag als je opgesloten zit? En zijn er veel verschillen tussen vroeger en nu? Het lesprogramma De Bajesbag neemt leerlingen mee in het gevangenisleven.

Als je iets fout doet, krijg je straf. Als je iets héél erg fout doet, loop je kans in de gevangenis te komen. Bij gevangenen denken we daardoor al snel aan gevaarlijke criminelen, stoere mannen met tatoeages. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Welke mensen zitten er nu écht achter die gevangenisdeuren?

Het Gevangenismuseum ontwikkelde lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 dat je kunt gebruiken ter voorbereiding en verdieping van jullie bezoek aan het museum.

Het museumbezoek uitbreiden met een rit in de Boevenbus of rondleiding in Gevangenis de Rode Pannen?

Kijk hier voor de mogelijkheden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl