fbpx
« overzicht

Koloniën van Weldadigheid

  1. Home »
  2. Over het museum »
  3. Koloniën van Weldadigheid

Koloniën van Weldadigheid

Welkom in de Koloniën van Weldadigheid, ‘s werelds eerste, meest grootschalige voorbeelden van binnenlandse landbouwkoloniën om armoede te bestrijden. De landschappen zijn het resultaat van een sociaal experiment uit de 19e eeuw. Het experiment was gericht op het omvormen van armen tot productieve burgers, en woeste grond tot productief landbouwgebied. De verheffing van de inwoners stond centraal, niet alleen met werk maar ook met onderwijs en morele vorming. Dir systeem had in de 19e eeuw veel invloed in Europa en daarbuiten.

De Koloniën van Weldadigheid vertellen het verhaal van duizenden kolonisten en landlopers. Eén miljoen Nederlanders en Belgen hebben hier voorouders. Op 26 juli 2021 werden de Koloniën Werelderfgoed.

En bezoek brengen aan de Koloniën? Kijk hier voor tips!

Kolonie van Weldadigheid – Meerdaags voorbeeldprogramma

De Koloniën van Weldadigheid lenen zich prima voor een meerdaags verblijf. Combineer een bezoek aan de musea met heerlijke fiets- en wandeltochten door de prachtige omliggende natuur. Ook voor een lekker hapje en drankje uit de streek bent u in de Koloniën aan het juiste adres.

  • Dag 1: Aankomst en inchecken in hotel of vakantiewoning naar keuze*
  • Dag 2: Bezoek Nationaal Gevangenismuseum en fiets- of wandel door Veenhuizen
  • Dag 3: Bezoek Museum De Proefkolonie in Frederiksoord (30 min. met de auto), met aansluitend een fietstour Weldadig Rondje langs de vele monumenten
  • Dag 4: Vertrek

Desgewenst kun je je verblijf een dag verlengen en een extra dag doorbrengen in het nabijgelegen natuurgebied Fochteloërveen of Nationaal Park Drents Friese Wold.

Tips voor een fijn verblijf:

Tips voor lekker eten & drinken:

Pagina delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl