fbpx
« overzicht

Koloniën van Weldadigheid

  1. Home »
  2. Over het museum »
  3. Koloniën van Weldadigheid

1 geschiedenis, 7 verhalen. De kolonieën in beeld

De film over de Koloniën van Weldadigheid vertelt het ongelofelijke verhaal van zo’n 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Ze werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Johannes van den Bosch, de drijvende kracht achter de Maatschappij van Weldadigheid, brengt je terug in de tijd en neemt  je mee in zijn visioen van een betere wereld. Laat je onderdompelen in de boeiende en meeslepende geschiedenis  van de pauperkolonies. Nu te zien in het Gevangenismuseum.

In een decor van geanimeerde prenten en schilderijen brengt de nieuwe audiovisuele presentatie dit unieke verhaal van armoedebestrijding opnieuw tot leven. De koloniën in Nederland en België zijn inmiddels UNESCO Werelderfgoed.

 

Een verleden dat ons bindt

De zeven Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid delen één unieke geschiedenis. Hun doel: de armoede in de 19de eeuw uit te roeien, door van arme paupers brave en hardwerkende burgers te maken. Vanaf 1818 stichtte de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ in zeven jaar tijd zeven landbouwkoloniën: Frederiksoord (NL), Wilhelminaoord (NL), Willemsoord (NL), Ommerschans (NL), Wortel (BE), Veenhuizen (NL) en Merksplas (BE). Hier woonden en werkten duizenden armen onder een strikt regime. Het harde werk en de gezonde buitenlucht moesten hen weer op het rechte pad houden en tot betere mensen maken.

Sinds 2012 zijn de verschillende Koloniën weer samen onder de noemer ‘Koloniën van Weldadigheid’. Mede dankzij de Werelderfgoednominatie en de financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Provincie Drenthe, hebben Nationaal Gevangenismuseum, Kempens Landschap, Vereniging de Ommerschans en Maatschappij van Weldadigheid – partners uit de verschillende Koloniën – de handen in elkaar geslagen onder de noemer ‘Eén geschiedenis, zeven verhalen’. ‘1 geschiedenis – 7 verhalen’ verenigt vier bezoekerscentra in Nederland en België. Zij dragen één logo en delen één website. Het unieke verhaal en verleden van de Koloniën met zijn bijzondere landschappen, boeiende verhalen, rijk erfgoed en indrukwekkende natuurgebieden dragen zij uit als 1 geheel.

Zie voor meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu

Pagina delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl