fbpx

Over het museum

  1. Home »
  2. Over het museum

Op 18 mei 1975 werd het eerste Gevangenismuseum in Veenhuizen geopend in een oude betonschuur aan de Hoofdweg in Veenhuizen. Het kwam tot stand dankzij de verzamelwoede en inspanningen van de oprichter, de heer Standhart. Dertig jaar later opende het nieuwe Nationaal Gevangenismuseum zijn deuren in een geheel gerestaureerd dwanggesticht uit 1823.

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen?

Het Nationaal Gevangenismuseum verzamelt objecten over straffen en strafrechtspleging van het jaar 1600 tot het heden. Wil je als museum of andere instelling één of meerdere objecten uit onze collectie in bruikleen nemen? Dan kun je hiervoor een schriftelijke aanvraag indienen (minimaal drie maanden voor de ingangsdatum van de bruikleen).

Het Gevangenismuseum wil vaststaande overtuigingen ter discussie stellen en nuanceren, referentiekaders verdiepen en oprekken en genuanceerd denken versterken. Het levert daarmee een bijdrage aan de tolerantie in de samenleving als geheel.

Pers is welkom in het Gevangenismuseum tijdens publieksuren (10.00 – 17.00 uur). Meld je wel minstens drie werkdagen van tevoren aan bij de afdeling Marketing & Communicatie. Ook voor bezoek buiten publieksuren kun je je hier aanmelden. Film- en fotoshoots zijn alleen op aanvraag mogelijk.

 

De Vriendenstichting van het Gevangenismuseum steunt de activiteiten van het Gevangenismuseum. De vrienden vormen het klankbord voor het museum, werken aan de promotie, realiseren schenkingen en organiseren jaarlijks een studiebijeenkomst (de zogenaamde Spinhuislezing). Ook maken zij de verwerving van objecten voor de vaste collectie mede mogelijk.

Een unieke geschiedenis van armoedebestrijding in Nederland en Vlaanderen. Laat je verwonderen door deze buitengewone landschappen met een krachtig en ongewoon verhaal.

Op deze site wordt volop informatie gegeven over wat er te doen en te beleven is, maar het kan natuurlijk zijn dat u graag even persoonlijk contact heeft met één van onze medewerkers. Onze gegevens vindt je op deze pagina. Je kunt ook het formulier invullen, zodat we zelf contact met je zoeken. Graag tot ziens!

Lees meer over Plan je bezoek

Plan je bezoek

In het Gevangenismuseum – dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie – leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden.

Lees meer over Openingstijden

Openingstijden

Het museum en het restaurant zijn geopend van dinsdag t/m zondag, van 10.00 – 17.00 uur In de schoolvakanties ook op maandag open

Lees meer over Zien en Doen

Zien en Doen

Van met z’n allen in een zaal, tot eenzaam in de cel. Van lijfstraffen tot keihard werken. En van opvang voor weeskinderen tot dorp vol criminelen. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je alles over misdaad en straf.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl