Op 18 mei 1975 werd het eerste Gevangenismuseum in Veenhuizen geopend in een oude betonschuur aan de Hoofdweg in Veenhuizen. Het kwam tot stand dankzij de verzamelwoede en inspanningen van de oprichter, de heer Standhart. Dertig jaar later opende het nieuwe Nationaal Gevangenismuseum zijn deuren in een geheel gerestaureerd dwanggesticht uit 1823.
Het Nationaal Gevangenismuseum verzamelt objecten over straffen en strafrechtspleging van het jaar 1600 tot het heden. Wil je als museum of andere instelling één of meerdere objecten uit onze collectie in bruikleen nemen? Dan kun je hiervoor een schriftelijke aanvraag indienen (minimaal drie maanden voor de ingangsdatum van de bruikleen).
De Vriendenstichting van het Gevangenismuseum steunt de activiteiten van het Gevangenismuseum. De vrienden vormen het klankbord voor het museum, werken aan de promotie, realiseren schenkingen en organiseren jaarlijks een studiebijeenkomst (de zogenaamde Spinhuislezing). Ook maken zij de verwerving van objecten voor de vaste collectie mede mogelijk.
Op deze site wordt volop informatie gegeven over wat er te doen en te beleven is, maar het kan natuurlijk zijn dat u graag even persoonlijk contact heeft met één van onze medewerkers. Onze gegevens vindt je op deze pagina. Je kunt ook het formulier invullen, zodat we zelf contact met je zoeken. Graag tot ziens!
In het Gevangenismuseum – dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie – leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden.
Het museum en het restaurant zijn geopend van dinsdag t/m zondag, van
10.00 – 17.00 uur. In de schoolvakanties zijn we ook op maandagen geopend.
Van met z’n allen in een zaal, tot eenzaam in de cel. Van lijfstraffen tot keihard werken. En van opvang voor weeskinderen tot dorp vol criminelen. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je alles over misdaad en straf.