museum
1
1
2
3
4
5
6

gevangenis de rode pannen > Bezoek een echte gevangenis! Heeft u altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Hoe ziet dat er uit van binnen, hoe voelt het om daar te moeten verblijven?

Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een echte gevangenis in Veenhuizen. Tijdens een informatieve rondleiding bezoekt u onder andere de indrukwekkende isoleerafdeling en de luchtkooi.

 

 

Onder leiding van een gids bezoekt u de Rode Pannen, een gevangenis naast het museum. Onder de rondleiders zijn ex-bewaarders die uit eigen ervaring putten. In de beruchte gevangenis ziet een aantal cellen er uit alsof de bewoner elk moment kan terugkeren.

 

De Rode Pannen heeft een lange geschiedenis. Het kleine gebouw, de oorspronkelijke Rode Pannen is gebouwd in 1860. Dit gebouw werd gebruikt voor het onderbrengen van verpleegden en gedetineerden, die een straf kregen opgelegd door de gevangenisdirecteur.

 

Het grote cellengebouw is in 1939/1940 gebouwd. Er is plaats voor 42 cellen. In de eerste instantie werd het gebouw gebruikt voor disciplinair gestraften uit de Veenhuizer inrichtingen. Later werd dit aangevuld met gedetineerden uit andere gevangenissen in Nederland. Ook werd de Rode Pannen gebruikt voor gedetineerden die op doorreis waren, de zogenaamde passanten.


In de jaren '60 en '70 werden hier ook weekendstraffen uitgediend. Mensen die voor korte tijd veroordeeld werden en op hun werk niet gemist konden worden mochten hun straf in een paar weekenden uitzitten.

 

Vanaf 2003 werden in de Rode Pannen arrestanten opgenomen met een maximum verblijf tot 90 dagen. Het ging vaak om mensen die boetes niet hadden betaald. Tot 2008 werd het gebouw gebruikt als inkomstenafdeling voor Veenhuizen. De laatste gedetineerde verliet de Rode Pannen op 31 maart 2008.

 

De rondleidingen vinden dagelijks plaats van dinsdag t/m zondag. Informeer bij de kassa naar de tijden en de beschikbaarbaarheid. Helaas is het niet mogelijk vooraf te reserveren. Kijk ook bij openingstijden en toegangsprijzen.

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Ik accepteer cookies van deze website.

Akkoord