Hoe het voelt om je vrijheid te verliezen

Wie wordt opgesloten in de gevangenis, verliest zijn vrijheid. Anderen bepalen vanaf dat moment hoe de gedetineerde zijn leven eruit ziet. Wij hebben aan (ex-)gedetineerden gevraagd wat voor hun nu echt illustreert, dat de vrijheid weg is en je weinig zeggenschap meer hebt over je eigen leven. Hieronder staan vier zaken, die vaak genoemd worden.

Op slot

Elke avond om 17 uur wordt je opgesloten op je cel. Het geluid van de dichtvallende deur en de sleutel die wordt omgedraaid in het slot, wordt door veel gevangenen het ergste genoemd. Dan zit je echt vast en kun je geen kant meer op. En veel privacy heb je ook niet: een bewaker kan op elk moment van de dag door zo in je cel voor inspectie of je geen verboden middelen in je cel hebt.

Eten

Over de vraag “wat eten we vandaag?” hoeft een gedetineerde niet na te denken. Ook dat wordt voor hem bepaald. Aan de ene kant klinkt dat wel lekker makkelijk, maar aan de andere kant:  zoveel gedetineerden er zijn, zoveel meningen over het eten zijn er ook. Maar het is normaal gesproken eten wat de pot schaft! Klagen over het eten gebeurt dan ook volop.

Eventueel kunnen gedetineerden in de winkel van de gevangenis nog wel eten voor zichzelf kopen, maar voor veel gevangenen is dit toch wel prijzig.

“Attentie! We zijn geen kleine kinderen. Geef ons dus geen baby porties meer. Het eten is al slecht genoeg. Ik heb een gaatje in mijn kies het eten dat wij krijgen is net genoeg om dat gaatje te vullen. We kunnen beter op wat anders bezuinigen maar niet op het eten. Geef ons heden ons dagelijks brood! Maar genoeg om zonder een grommende buik te slapen. maar aan de andere kant kan ik het ook begrijpen, want de kok weet dat het eten zo slecht is dat het voor 80% wordt weggegooit. Daarom krijgen we zo weinig. What about de andere 20% die krijgen net genoeg om niet te kreperen. Have a hart mensen! Hebben jullie geen kinderen. Afz: een uitgehongerde gedetineerde.”

Post

Eventjes een romantisch appje sturen aan je lieverd dat je hem of haar zo mist, is er niet meer bij in de gevangenis. Je telefoon moet je inleveren, zodra je de gevangenis in gaat. Een kaartje sturen mag wel, maar ja, de bewaking leest die post ook. De in- en uitgaande post wordt namelijk gecontroleerd door het gevangenispersoneel op onder meer de aanwezigheid van verboden middelen als drugs. En om nu bij de gevangenistelefoon, die op de gang (of ook wel ‘het vlak’ geheten) hangt, even de kusjes aan je vriend(in) over te brengen, terwijl andere mensen achter je staan te wachten, doe je ook niet zo snel. Bij goed gedrag, wordt toegestaan dat je bezoek zonder toezicht mag hebben. Even geen pottenkijkers en de kans om eens romantisch samen te zijn. Maar van de receptie tot de directie, iedereen weet wat jullie gaan doen, omdat dit bezoek van tevoren aangevraagd moet worden. Zo wordt het allemaal toch wel een stuk minder romantisch.

Bezoek

Even gezellig met je moeder een bakkie doen, is niet zo makkelijk in de gevangenis. Je mag elkaar maar even zien, bewakers houden toezicht, je mag elkaar niet zomaar aanraken en je kan na afloop van het bezoek (naakt) gefouilleerd worden als bewakers het vermoeden hebben dat je stiekem iets van je bezoek gekregen hebt. Dan lijkt het misschien een kleinigheid, maar toch vinden gedetineerden het best wel naar dat ze voor hun eigen bezoek geen koffie of thee meer mogen inschenken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl