5 mei: Schrijfestafette Amnesty International

Op 5 mei organiseert Amnesty International, i.s.m. het Gevangenismuseum, weer een schrijfestafette. Amnesty International is een wereldwijde NGO die opkomt voor de rechten van de mens, zoals vastgelegd in het handboek van de VN.

Een al jaar en dag belangrijke activiteit van Amnesty is het schrijven van brieven om gewetensgevangenen vrij te krijgen. Op 5 mei biedt de regiogroep van Amnesty International aan iedereen de mogelijkheid om brieven te komen schrijven of ze te ondertekenen. Meedoen kost niets, de actie is in de centrale entree van het Gevangenismuseum en vrij toegankelijk voor ieder die wil meedoen. Ook zijn er petitielijsten waarop mensen hun handtekening kunnen zetten: veelal een oproep tot vrijlating van bepaalde gevangenomen activisten.

Helpt dat nou, dat brieven schrijven? Ja, dat helpt. Elk jaar weer komen er gewetensgevangenen vrij nadat Amnesty ze in de schijnwerpers heeft gezet.

Tijd: 10.00-17.00 uur

28 mei: Bajesdag

Op deze bijzondere dag kunnen bezoekers, groot én klein ervaren hoe het is om in de gevangenis te zitten en wat daar allemaal bij komt kijken. Bekogel de gevangenis-ME, woon een echte rechtszaak bij, praat met een ex-gedetineerde, maak een rit in een echte cellenbus en nog veel meer!

14 juni t/m 6 augustus: Het Pauperparadijs

Na het grote succes van afgelopen jaar keert Het Pauperparadijs deze zomer van terug in Veenhuizen! Meer dan 40.000 bezoekers genoten vorig jaar van dit theaterspektakel, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen en geschreven en geregisseerd door Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’). In de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe. Met muziek van Lavalu & de pauperband en 30 man ensemble!

Let op! Zondag 18 en 25 juni, 2, 9, 16, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus is het museum gesloten in verband met de matineevoorstellingen van Het Pauperparadijs.

9 en 10 september: Open Monumentendag

In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Ook het Gevangenismuseum doet mee met een bijzonder programma, hou onze website in de gaten voor meer informatie!

24 september: Spinhuislezing

Elk jaar organiseert de vriendenvereniging van het Gevangenismuseum een lezing: de Spinhuislezing. Dit jaar zal de Spinhuislezing worden georganiseerd op zondag 24 september.

Kijk hier alvast voor een impressie van voorgaande jaren.

15 oktober: Oktobermaand Kindermaand

Kom en maak kennis met onze aardige gevangenismboef Lange Leo! je kunt verkleed als boef of agent met hem op de foto en gezellig met hem knutselen. Er zijn buttons, kleurplaten en je kunt een trekpop maken van deze vrolijke bajesklant.

Wist je trouwens dat er ook een boek over Lange leo is geschreven? In het museum is een knusse voorleeshoek, waar je over al zijn avonturen kunt lezen.

22 oktober: Oktobermaand Kindermaand

29 oktober: Oktobermaand Kindermaand