« overzicht

Spinhuislezing

  1. Home »
  2. Activiteiten »
  3. Activiteiten »
  4. Spinhuislezing
  • Datum 29 september, 2019
  • Duur 14.00-16.00 uur
  • Kosten €5,00 p.p. (gratis voor vrienden van het Gevangenismuseum)

Spinhuislezing 2019

Op 29 september organiseert de vriendenvereniging van het Gevangenismuseum de jaarlijkse Spinhuislezing. Thema van dit jaar is “Jeugdrecht – jeugdcriminaliteit – jeugddetentie”. De lezing over dit maatschappelijk altijd actuele thema zal worden verzorgd door prof. mr. Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar jeugd- en familierecht aan de Universiteit van Tilburg.

Het jeugdstrafrecht neemt in het Nederlandse strafrecht een aparte plaats in. Het straffen van jeugdige daders (in de leeftijd van 12-18 jaar; daders jonger dan 12 jaar worden niet strafrechtelijk vervolgd en gestraft) gebeurt niet als vergelding of als leedtoevoeging (zoals bij meerderjarige daders), maar kent als uitsluitend doel “het belang van de minderjarige”. Dit principe heeft te maken met de aan- of afwezigheid van schuld/verwijtbaarheid die we een minderjarige toerekenen. Het Wetboek van Strafrecht heeft er zelfs een afzonderlijk hoofdstuk aan gewijd met de titel “Bijzondere bepalingen voor jeugdige personen”. Maar ook in andere wetten komen natuurlijk bepalingen voor betreffende minderjarige verdachten en daders. Zo kent ons gevangenissysteem en met tbs vergelijke maatregelen aparte regelingen voor minderjarigen. De overheid (en samenleving) hoopt met vroegtijdige signalering en ingrijpen een jonge verdachte of dader tijdig te kunnen bijsturen en een  verdere criminele carrière te kunnen voorkomen.

Kortom: opnieuw een relevant en boeiend maatschappelijk thema dat een bezoek aan de Spinhuislezing op zondagmiddag 29 september weer de moeite waard maakt.

Aanmelden voor de Spinhuislezing kan t/m 25 september via: vrienden@gevangenismuseum.nl 

Pagina delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen, tel: 0592 - 388264, info@gevangenismuseum.nl

Volg ons
Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact gegevens

Oude Gracht 1

9341 AA Veenhuizen

Tel: 0592 - 388264

info@gevangenismuseum.nl