BlokjeKerst1
Blokje2
Blokje3

zenddagen in veenhuizen > Op 28, 29 en 30 december is het Gevangenismuseum drie dagen 'Special Event Station PA6PIV'. Onder begeleiding van een legale zendamateur kun je dan contact maken met de hele wereld.

In de gevangenissen van Veenhuizen belandden in de jaren '60, '70 en '80 veel illegale zendpiraten. Het Gevangenismuseum is in deze roerige zendpiraten-periode gedoken.
De meeste zendpiraten kwamen terecht in gevangenis Groot Bankenbosch. Als een zendpiraat werd gepakt, volgde in eerste instantie een boete en inbeslagname van het apparatuur. Achter de apparatuur zat vaak een sponsor, dus kregen ze weer nieuwe apparatuur en gingen ze weer verder. Dat spel herhaalde zich een aantal keren. De rechter was het op den duur zat en stuurde de zendpiraten naar Veenhuizen.

In die tijd verschenen daar ook de nodige liedjes over. Zo haalden Oompie Koerier (In Bankenbosch), Alias Berger (Veenhuizen), De Jeventa's (Met Vakantie Naar Veenhuizen) en Sneeuwbaltrio (Veenhuizen) daar hun inspiratie vandaan.

Tijdens de zenddagen is er ook een expositie te bezichtigen over de zendpiranten. De expositie staat stil bij heden en verleden. Met oude zendapparatuur, foto's en krantenartikelen. En  vervolgens is te zien hoe je tegenwoordig ook nog steeds kunt zenden, maar dan uiteraard op een legale manier.

voorkant pa6piv 2

De zenddagen worden mede georganiseerd door Radio Club Assen.

logorcaruit