KvW Frederiksoord.TIFF
still teaser6
DSC 2794

1 geschiedenis, 7 verhalen. De kolonieën in beeld > De nieuwe film over de Koloniën van Weldadigheid vertelt het ongelofelijke verhaal van zo'n 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Ze werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Johannes van den Bosch, de drijvende kracht achter de Maatschappij van Weldadigheid, brengt je terug in de tijd en neemt  je mee in zijn visioen van een betere wereld. Laat je onderdompelen in de boeiende en meeslepende geschiedenis  van de pauperkolonies. Nu te zien in het Gevangenismuseum.

7 Koloniën in 7 minuten > In een decor van geanimeerde prenten en schilderijen brengt de nieuwe audiovisuele presentatie dit unieke verhaal van armoedebestrijding opnieuw tot leven. De zeven koloniën in Nederland en Belgie zijn inmiddels genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus.

Een verleden dat ons bindt > De zeven Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid delen één unieke geschiedenis. Hun doel: de armoede in de 19de eeuw uit te roeien, door van arme paupers brave en hardwerkende burgers te maken. Vanaf 1818 stichtte de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ in zeven jaar tijd zeven landbouwkoloniën: Frederiksoord (NL), Wilhelminaoord (NL), Willemsoord (NL), Ommerschans (NL), Wortel (BE), Veenhuizen (NL) en Merksplas (BE). Hier woonden en werkten duizenden armen onder een strikt regime. Het harde werk en de gezonde buitenlucht moesten hen weer op het rechte pad houden en tot betere mensen maken.

Een verleden dat we uitdragen> Sinds 2012 zijn de verschillende Koloniën weer samen onder de noemer ‘Koloniën van Weldadigheid’. Mede dankzij de Werelderfgoednominatie en de financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Provincie Drenthe, hebben Nationaal Gevangenismuseum, Kempens Landschap, Vereniging de Ommerschans en Maatschappij van Weldadigheid - partners uit de verschillende Koloniën - de handen in elkaar geslagen onder de noemer ‘Eén geschiedenis, zeven verhalen’. ‘1 geschiedenis – 7 verhalen’ verenigt vier bezoekerscentra in Nederland en België. Zij dragen één logo en delen één website. Het unieke verhaal en verleden van de Koloniën met zijn bijzondere landschappen, boeiende verhalen, rijk erfgoed en indrukwekkende natuurgebieden dragen zij uit als 1 geheel.  Zie voor meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu