museum
1
1
2
4
5
6

VOOROUDERS IN VEENHUIZEN > Verbleven uw voorouders in Veenhuizen? De kans daarop is niet gering. Ruim 1 miljoen Nederlanders blijkt af te stammen van voorouders die een heropvoeding hebben ondergaan in de Drentse paupergestichten van de 19de eeuw; dat is maar liefst één op de zestien Nederlanders. Bent u benieuwd of uw voorouders in Veenhuizen hebben gezeten? Dat kunt u onderzoeken in een speciale online database.

Tijdens de speciale Voorouderdag in het Gevangenismuseum heeft het Drents Archief een unieke database gelanceerd.
Het betreft persoonsregisters van de 19e eeuwse Drentse armenkolonies. Deze registers bevatten namen en signalementkaarten met foto’s van paupers en landlopers die uit het hele land naar deze heropvoedingskolonies werden gestuurd.

Bekijk het RTL NIEUWS-item hierover:

 


In 2008 verscheen ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. Daarin volgt ze vijf generaties van haar eigen voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen. De armengestichten van Veenhuizen spelen hierin een belangrijke rol. Naar aanleiding van het boek is beraamd dat ruim één miljoen Nederlanders afstamt van de Drentse Koloniepaupers. Suzanna Jansen deelt deze achtergrond met prominenten als Alexander Pechtold, Thea Beckman, Geert Mak en Anton Pieck.

Wilt u meer weten over de Maatschappij van Weldadigheid en de vrije kolonies in Drenthe (bijvoorbeeld Frederiksoord)? Het boek ‘De proefkolonie’ van Wil Schackmann is een echte aanrader!

 

 

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Ik accepteer cookies van deze website.

Akkoord