museum
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Vaste expositie > Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven. Daarnaast maakt u door middel van interactieve presentaties kennis met het de gevangenis van nu.

Wilt u weten hoe het voelt om opgesloten te zijn? In het museum zijn een oud cachot, slaapkooien, een koepelgevangenis en een hedendaags cellenblok nagebouwd. U mag overal in; zo kunt u ervaren hoe het is achter gesloten deuren. Bekijkt u de zaak liever van de andere kant? In onze rechtbank kunt u op de stoel van de rechter zitten en zelf een vonnis vellen.

Daarnaast zijn er in de permanente tentoonstelling maquettes, prenten en interessante historische objecten te zien. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken van het museum.

En vergeet vooral niet 'Het Staatshotel' te bezoeken. Dit geheel vernieuwde onderdeel van het Gevangenismuseum is een interactieve presentatie over gedetineerden en detentie. Wat gebeurt er met je als je een misdaad pleegt? Wie zitten er in onze gevangenissen en waarom? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap. Zie ook onze tijdelijke expositie.


 

 

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Ik accepteer cookies van deze website.

Akkoord