museum
1
1
2
3
4
5
15

De ELEKTRICITEITSCENTRALE van Veenhuizen > Ooit een elektrische centrale gezien die op turf gestookt werd? En wist u dat hiervoor wel 200 kilo turf per uur nodig was? Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid de unieke elektriciteitscentrale van Veenhuizen van binnen te bezichtigen. Deze werd in 1912 in gebruik genomen om stroom te leveren voor de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht. Een groep vrijwilligers heeft de afgelopen jaren de Elektrische Centrale, mét complete inventaris, geheel terug gebracht in de originele staat.

De turfgasinstallatie en Crossley gasmotoren waren begin 19e eeuw een staaltje technisch vernuft en onder de nieuwsgierigen die de centrale bezochten waren hoogwaardigheidsbekleders als Prins Hendrik en de Groningse fabrikant Scholten.
De Kromhout dieselmotor, die één van de turfgasmotoren in 1934 heeft vervangen, is na jaren sleutelen inmiddels weer in staat om te draaien. Deze motor met Smit Slikkeveer generator is gebouwd in 1928 in opdracht van de Zuiderzeewerken. In 2011 steunde de firma Atlas Copco de restauratie door een hulpcompressor te schenken.

Bij de restauratie van de machinelokalen zijn oude muurschilderingen teruggevonden. Deze zijn opnieuw op de muren van het prachtig gerestaureerde gebouw aangebracht.

 

De Elektriciteitscentrale is een van de Rijksmonumenten van Veenhuizen. De centrale is alleen te bezichtigen tijdens speciale evenementen, zoals het jaarlijkse Museumweekend in april en de Open Monumentendagen in september. Dan vinden er ook draai-demonstraties van de Kromhoutmotor plaats. Alleen al voor het starten zijn drie mensen nodig! Daarnaast kan een bezichtiging of draai-demonstratie geboekt worden door groepen.

Bekijk hier een aflevering van TV-Drenthe

 

Op 31 augustus 2012 is ook de Crossley-motor weer operationeel. RTV Drenthe maakte een korte impressie.

 

 

 

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Ik accepteer cookies van deze website.

Akkoord