1
2
3
 

digitrine> In Nederland is ongeveer 95% van de museale objecten onzichtbaar voor het publiek, omdat ze in het depot liggen. Dat is jammer, want er zitten vaak bijzondere voorwerpen tussen.

Met enige regelmaat tonen wij daarom in onze digitrine “de schone slaapsters” en vertellen wij hun verhaal.

“De vrouw met de bijl” heet het nieuwe boek van Steffie van Noord. Toen zij nog bezig was met het schrijven van het boek, nam ze contact op met het museum. Ze wilde graag wat meer weten over de hokjeskerken in de gevangenissen. Al pratende, vertelde ze over “de zaak”, die ze aan het onderzoeken was. Het klonk als een klassiek misdaadverhaal: een boerin en knecht, die een liefdesrelatie kregen en uiteindelijk de boer vermoordden. Beiden werden ze voor de moord veroordeeld.

Voor alle zekerheid zochten we voor Steffie van Noord ook nog op de naam van de boerin en knecht in ons collectieregistratiesysteem. Een kleine kans dat we iets zouden vinden, want informatie over gedetineerden zelf verzamelen we niet. Maar toch, een treffer! Wat bleek: de boerenknecht was op een gegeven moment in de gevangenis van Leeuwarden terecht gekomen.  En van die gevangenis hebben wij de glasplaten met afbeeldingen van gedetineerden. Zo kon Steffie van Noord ongeveer honderd jaar later haar hoofdpersoon toch nog eens in de ogen kijken. En u nu ook!


 

GN0923 01

 

 

 

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Ik accepteer cookies van deze website.

Akkoord