museum
1
2
3

In en rond het museum > Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

vaste expositie

Van cachot tot enkelband. Alles over misdaad en straf vroeger en nu. Meer >

boevenbus

Maak een rondrit door Veenhuizen in een echte Boevenbus. Meer >

digitrine

De "schone slaapsters" uit ons depot. Meer >

Tijdelijke expositie

Lees meer over onze tijdelijke exposities.
Meer >

rode pannen