Matan1
Matan2
Matan3

kamers/mijn kamer > Mini expo in het Gevangenismuseum. Persoonlijke spullen die op cel worden bewaard onthullen veel over de identiteit van een gedetineerde. Aan de hand van hun meest dierbare bezittingen vertellen gedetineerden over hun leven en wat hen bezighoudt. 'Kamers/Mijn Kamer' is een project van Matan Bellemakers (Israël, 1988), die hiermee in 2015 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven.

De gedetineerden blijven anoniem, maar het idee achter ‘Kamers/Mijn Kamer’ is dat dit niet hoeft te betekenen dat toeschouwers de bewoners van de cellen niet kunnen leren kennen. Bellemakers: “Gevangenen voelen zich een nummer. Om niet te vergeten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, bewaren ze allerlei persoonlijke voorwerpen in hun cel. Voorwerpen die ons als buitenstaanders wat kunnen vertellen over wie ze zijn, of wat ze mee hebben gemaakt.”

De foto’s en interviews voor de mini-expositie zijn gemaakt in gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Bellemakers wist in de meeste gevallen niet waarvoor de gevangenen waren berecht, of hoe lang ze al vast zaten. Dat wilde hij ook niet weten, hij beschouwde die onwetendheid vooral als voordeel. “Ik wilde ze vooral als persoon leren kennen, zonder bevooroordeeld te zijn.”

Vorig jaar stelde Bellemakers de expositie tentoon tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Op twee telefoons is te beluisteren hoe de gevangenen vertellen over de betekenis van hun persoonlijke spullen. Eén celbewoner zegt het te confronterend te vinden om foto’s van zijn familie te bewaren; wel zijn er vissen en een vogel die hem in gezelschap houden. De vogel vernoemde hij naar zijn vriendin. “Je voelt je eenzaam,” hoor je de gevangene zeggen, terwijl je naar de foto van zijn cel kijkt, “maar de dieren helpen me. Het zijn mijn beste vrienden.”

Voor meer informatie over Matan en zijn werk: